tuin

Soorten rolgordijnen

De populairste soort raamdecoratie in Nederland is de rolgordijn. Het wordt het meest verkocht dankzij de simpelheid en effectiviteit van het product. Een rolgordijn bestaat uit 4 basisonderdelen, namelijk de onderlat, de buis, de stof en natuurlijk het mechaniek (de ketting). Er zijn verschillende soorten rolgordijnen met een andere transparantie:

  • transparante rolgordijnen
  • licht doorlatende rolgordijnen
  • verduisterende rolgordijnen.

Transparante rolgordijnen

Deze rolgordijnen zijn geweven van een stof die vooral het licht filtert en een beetje de inkijk tegenhoudt. Ze worden het meest gebruikt in donkere kamers waar mensen gewoon iets decoratiefs voor het raam willen hangen. De lichtdoorlatende en verduisterende rolgordijnen laten minder licht door.

Voordelen

Het voordeel van een transparante rolgordijn is dat het u genoeg uitzicht geeft, maar het toch het felste zonlicht tegenhoudt. Zo kunt u heerlijk naar buiten kijken.

Geschikte kamers

U kunt deze rolgordijnen dus het best gebruiken voor ramen die uitkijken op een mooi uitzicht zoals een tuin, park of skyline. U maakt zo optimaal gebruik van het daglicht dat uw kamer binnenkomt.

Lichtdoorlatende rolgordijnen

Lichtdoorlatende rolgordijnen filteren het licht, maar beperken ook de inkijk in de ruimte. De verduisterende rolgordijnen laten minder licht door.

Voordelen

Lichtdoorlatende rolgordijnen zorgen niet alleen voor meer privacy, ze zorgen er ook voor dat er minder warmte de kamer binnenkomt. Hoe donkerder de kleur, hoe minder warmte deze rolgordijnen doorlaten.  Als u echt de warmte wilt tegenhouden kunt u het beste kiezen voor verduisterende rolgordijnen.

Geschikte kamers

Deze rolgordjnen zijn dus het meest geschikt voor donkere kamers waar u wat licht in wilt, maar u ook privacy wilt. Denk bijvoorbeeld aan een woonkamer, keuken of studeerkamer.

Verduisterende rolgordijnen

Verduisterende rolgordijnen zorgen ervoor dat zowel het licht, als het zicht geheel worden tegengehouden. Dit komt doordat de stof van deze rolgordijnen aan één kant een speciale coating heeft dat mee kleurt met de kleur van de stof. Om het verduisterende rolgordijn zoveel mogelijk licht te laten tegenhouden, kunt u het beste de rolgordijn naar achteren laten afrollen. De stof valt dan namelijk dicht tegen het raam aan waardoor u de meeste verduistering krijgt.

Voordeel

Het voordeel van een verduisterend rolgordijn is dat het ook de warmte en kou van buiten geheel blokkeert. De verduisterende rolgordijn heeft dus een isolerende werking, waardoor u ook kunt besparen op uw energierekening.

Geschikte ruimtes

Slaapkamers zijn natuurlijk het meest geschikt voor verduisterende rolgordijnen. Het is namelijk heel belangrijk dat u in een donkere kamer slaapt.

Rolgordijnen op maat

U kunt zowel de tranparante, lichtdoorlatende en de verduisterende rolgordijnen zelf op maat maken. U kunt dan de onderlat, buis en de stof inkorten. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om u dit werk te besparen en meteen de rolgordijnen op maat aangeleverd te krijgen. Wilt u rolgordijnen op maat?